Το παζλ του αρνητισμού | Νικόλας Σμυρνάκης

Δεν είμαι υπέρ της άκρατης και χωρίς λόγο θετικότητας γιατί μπορεί να προκαλέσει στρουθοκαμηλισμό. Από την άλλη, την προτιμώ από τη συνεχή γκρίνια και την τοξικότητα. Υπάρχει ενδιάμεση παραγωγική λύση, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα του παρόντος κειμένου. Άλλο θέλω να πω.

Τι σημαίνει “είμαι αρνητικός”; Είμαι αρνητικός σε πρώτο επίπεδο σημαίνει “λέω – άρα νιώθω – αρνητικά πράγματα για εμένα και τους άλλους”. Το πρώτο θύμα επομένως είμαι εγώ, αφού εγώ ακούω όσα λέω στον εαυτό μου και στους άλλους.

Έστω ότι μια κλασική φράση ενός αρνητικού είναι το “δεν μπορώ” ή “δεν γίνεται”. Μια και οι λέξεις δημιουργούν εικόνες, όταν επαναλαμβάνω συνεχώς τη συγκεκριμένη φράση, ποτίζω το υποσυνείδητό μου με την εικόνα της ανημποριάς.

Έστω τώρα ότι η εικόνα της ανημποριάς για μένα είναι αυτή ενός λυπημένου γεράκου. Η σύνδεση γίνεται αυτόματα και η εικόνα εμφανίζεται στιγμιαία κάθε φορά που επαναλαμβάνω τη φράση.

Η εικόνα μου λειτουργεί όπως αυτή ενός παζλ. Καταρχάς χωρίς εικόνα δεν φτιάχνεις παζλ. Ας ξεκινήσουμε από εκεί. Στο παζλ βλέπεις την εικόνα και βάζεις τα κομμάτια στη θέση τους. Η εικόνα του λυπημένου γεράκου θα με κάνει να ψάξω τα κομμάτια του “παζλ” που συνδέονται με αυτή.

Κομμάτια παζλ εδώ είναι οι μη επιλογές ή οι αρνητικές επιλογές που θα με οδηγήσουν στην ανημποριά (θυμηθείτε ποια ήταν η εικόνα μου). Και τότε θα επιβεβαιώσω την αρχική μου άποψη, ότι δεν μπορώ.

“Είχα δίκιο”, θα σκεφτώ. Η ανημποριά στο μυαλό μου τώρα είναι το αποτέλεσμα ενώ ουσιαστικά αποτέλεσε την αιτία. Ήταν προϊόν μιας σκέψης (δεν μπορώ). Αυτό εννοώ όταν επιμένω πως:

Σε μεγάλο βαθμό, ό,τι ιστορία δημιουργήσουμε στο μυαλό μας για εμάς, αυτές τις πράξεις θα κάνουμε για να την επιβεβαιώσουμε στην πραγματικότητά μας.

Την αγάπη μου
Νικόλας Σμυρνάκης

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε
άρθρα, videos, αποφθέγματα, ενημερώσεις

YouTube Subscribe εδώ

Σχετικότατα άρθρα:

Γκρίνια και αρνητισμός: Ο μέγας εθισμός και η λύση

Εστίασε στο πρόβλημα ή στη λύση

Αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν σε όποιες συνθήκες