Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη γράφει για τον «Τυρίνο» του Νικόλα Σμυρνάκη

Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στη σελίδα Facebook ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (ΠΗΓΗ)

______

Ένα πολύ όμορφο βιβλίο που μου έκανε θετική εντύπωση γιατί δεν ενοχοποιεί τους φόβους μας αλλά μας δείχνει ότι μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε ως κινητήρια δύναμη για να κάνουμε πράγματα που ούτε καν δεν είχαμε φανταστεί!

Δεν γίνεται να μην φοβόμαστε ποτέ, αλλά μπορούμε να κάνουμε τον φόβο φίλο μας, όπως πολύ σωστά μας γράφει ο συγγραφέας του βιβλίου Nicolas Smyrnakis .

Ο Τυρίνος, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, είναι ένα μικρό ποντίκι που έχει βαρεθεί να πεινάει συνέχεια. Έτσι, αποφασίζει μια μέρα να ληστέψει την Τυράπεζα και να μοιράσει το τυρί σε όλα τα πεινασμένα ποντίκια.

Αλλάζει γνώμη μετά από μια συζήτηση με τον θείο του που του προτείνει να πάει στο τσίρκο και του υπόσχεται πως μόλις γυρίσει θα ξέρει πως να τιμωρήσει τους Τυραπεζίτες που θέλουν να κρατούν όλο το τυρί για τον εαυτό τους ( σας θυμίζει κάτι από την πραγματικότητά μας; )

Ο Τυρίνος περνάει πολλές περιπέτειες και στο τέλος καταλαβαίνει ότι η ελευθερία είναι το μεγαλύτερο αγαθό, κι ας υπάρχει άφθονο φαγητό στο τσίρκο. Βοηθάει ένα λιοντάρι να ξεπεράσει τους φόβους του και να δραπετεύσει και πλέον και τα δύο ζώα είναι έτοιμα να εμπνεύσουν κι άλλους ώστε να διεκδικήσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής και την ελευθερία τους.

Πολύ πολύ όμορφη ιστορία, με περιπέτεια που θα κρατήσει το ενδιαφέρον των παιδιών αλλά και πολύ σημαντικά μηνύματα που θεωρώ μπορούν να καταλάβουν παιδιά από 6-7 ετών.

Οι λέξεις που έχει κατασκευάσει ο συγγραφέας ( όλες θυμίζουν τυρί ) αλλά και τα ονόματα των ηρώων της ιστορίας, είναι πανέξυπνα!

Η εικονογράφηση πραγματικά ιδανική, σε βάζει μέσα στην ιστορία!

Στο τέλος υπάρχουν κι ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά για να συζητήσετε πάνω στο παραμύθι.

Ηλικία 6-7+

Τυρίνος, ο κλέφτης φόβων, Νικόλας Σμυρνάκης, Ναταλία Καπατσούλια, Εκδόσεις Διόπτρα – Dioptra Publications

Δείτε το άρθρο εδώ.

 

Σχετικότατα άρθρα:

Μέρα της γυναίκας: Τα στερεότυπα αφορούν και τους άντρες

Πόσο αγαπάς τον εαυτό σου;

Είμαι κι εγώ εδώ. Δίπλα σου!